Звіт про діяльність Служби протоколу Київської Митрополії УПЦ за 2013 рік

Упродовж 2013 р. Служба протоколу Київської Митрополії УПЦ (далі — Служба) діяла у звичному режимі, забезпечуючи організацію та координацію знакових подій з життя Церкви України, переважно за участю Предстоятеля УПЦ. Напрямки діяльності Служби протоколу можна окреслити наступним чином:

  1. 1.                ОРГАНІЗАЦІЯ ЗАГАЛЬНОЦЕРКОВНИХ ЗАХОДІВ

1025-ліття Хрещення Київської Русі

Ця найбільш визначна подія 2013 р. святкувалася всією повнотою Вселенської Церкви. Під час підготовки урочистостей завдання Служби протоколу полягали насамперед у ведення переговорів з представниками влади, державних служб та установ. Крім того, було розроблено графіки прибуття та відбуття гостей, їх розміщення, харчування, індивідуальні графіки окремих груп гостей, транспорт, проекти протоколу заходів та чинопослідувань молебнів. Також організація зустрічей Блаженнішого Митрополита Володимира із главами і делегаціями Помісних Православних Церков, а також главами держав.

Новорічний подячний молебень на Володимирській гірці

25 грудня Блаженніший Митрополит Київський і всієї України Володимир у співслужінні собору архієреїв УПЦ та духовенства Київської Митрополії УПЦ відправив подячний молебень на Володимирській гірці. Разом із духовенством молилися Президент України Віктор Янукович та інші високопосадовці нашої Держави. Як і раніше, при підготовці даного заходу Служба відповідала за налагодження співробітництва з Управлінням державної охорони та Службою протоколу Президента України, транспортне забезпечення, проект чинопослідування подячного молебню тощо.

Перенесення некрополя Вознесенського дівочого монастиря

8 грудня 2012 р. та 10 червня 2013 р. з благословення Блаженнішого Митрополита Київського і всієї України Володимира відбулося перенесення некрополя Вознесенського дівочого монастиря, виявленого під час археологічних розкопок на території Національного культурно-музейного комплексу «Мистецький Арсенал», до Флорівського монастиря на Подолі. На сьогодні вже перенесено рештки 168 осіб. Минулого року виповнилося 300 років з часу переселення черниць Печерського Вознесенського жіночого монастиря до Флорівської обителі.

Велике освячення води на Дніпровській набережній

19 січня, у день Хрещення Господнього, на столичній Оболонській набережній, біля підніжжя Свято-Покровського храму, Предстоятель Української Православної Церкви Митрополит Володимир звершив чин великого освячення води та освятив води Дніпра. Урочистість відбулася у присутності Президента України, високопосадовців та керівництва столичної адміністрації.

Принесення благодатного вогню до України

У Велику Суботу Благодатний вогонь був доставлений у Києво-Печерську Лавру. Біля святих воріт вогонь зустрів Предстоятель Української Православної Церкви Блаженніший Митрополит Київський і всієї України Володимир, вікарії Київської Митрополії, насельники обителі та гості. Запалені єрусалимські свічки було роздано духовенству та мирянам.

Панахида по загиблих воїнах

У травні Предстоятель УПЦ у співслужінні вікаріїв Київської Митрополії УПЦ та духовенства столиці очолив панахиду біля Меморіалу Слави за упокій воїнів, які загинули в роки Великої Вітчизняної війни.

Фестиваль єдності слов’янських народів

29 червня на стику кордонів трьох держав — України, Білорусі та Росії, біля Монумента Дружби, розпочався міжнародний фестиваль «Слов’янська єдність–2013». Захід відкрився Божественною літургією, яку очолив Предстоятель Української Православної Церкви Блаженніший Митрополит Київський і всієї України Володимир.

Принесення частини правиці святого великомученика Георгія Побідоносця до України

30 жовтня, з благословення Всесвятішого Вселенського Патріарха Варфоломія і Блаженнішого Митрополита Київського і всієї України Володимира та за сприяння Президента України Віктора Януковича, зі Священного монастиря Ксенофонт Святої Гори Афон до України прибули чесні мощі (правиця) великомученика Георгія Побідоносця. Святиню в супроводі насельників обителі до нашої Батьківщини приніс особисто ігумен монастиря Ксенофонт архімандрит Олексій (Мантзіріс). Мощі 10 днів перебували у столиці, а далі вирушили єпархіями УПЦ. Святиня перебувала в Україні до 10 грудня.

Заупокійна літія по жертвах голодомору

Цього року виповнилося 80 років з часів страшного голодомору 1932–1933 рр. У зв’язку з цим, 22 листопада, з благословення Блаженнішого Митрополита Київського і всієї України Володимира, Керуючий справами УПЦ митрополит Бориспільський і Броварський Антоній біля Меморіалу голодомору у співслужінні вікаріїв Київської Митрополії, духовенства столиці та студентів Київської духовної академії і семінарії очолив заупокійну літію по душах жертв цієї жахливої трагедії.

  1. 2.                ЗВ’ЯЗКИ З ПОМІСНИМИ ПРАВОСЛАВНИМИ ЦЕРКВАМИ

Візит Блаженнішого Патріарха Святого Града Єрусалима і всієї Палестини Феофіла ІІІ

23 квітня до Києва прибув Блаженніший Патріарх Святого Града Єрусалима і всієї Палестини Феофіл ІІІ, який брав участь у роботі Київського міжконфесійного форуму «Релігія та її роль у політиці, сучасній державі та уряді». Предстоятель Єрусалимської Церкви відвідав Святу Успенську Києво-Печерську Лавру і мав зустріч з Блаженнішим Митрополитом Київським і всієї України Володимиром.

Візит делегації Константинопольської  Православної Церкви

У жовтні Україну відвідали представники Константинопольського Патріархату митрополит Петрський і Хероніський Нектарій та митрополит Рефімнський Євгеній (Критська Православна Церква Вселенської Патріархії).

 

Візит делегації Грузинської Православної Церкви

Від 14 до 18 листопада в Україні перебувала делегація Грузинської Православної Церкви.

 

  1. 3.                СПІВПРАЦЯ З ДЕРЖАВНИМИ ОРГАНАМИ І СЛУЖБАМИ

 

У рамках підготовки церковних урочистостей та заходів Служба протоколу проводить постійну співпрацю зі Службами протоколу Президента України, Прем’єр-Міністра, Голови Верховної Ради, голови КМДА, Міністерством внутрішніх справ, Управлінням державної охорони та Залом офіційних делегацій Державного підприємства «Аеропорт Бориспіль» тощо. Крім того, з метою забезпечення належного рівня організації заходів налагоджено плідне співробітництво з Державною автоінспекцією, дорожньо-патрульною службою та загоном МВС «Кобра».

 

протоієрей Валерій Кравець

http://mv.ipodiakony.org.ua/index.php/slovo-pastyrya

http://kiev-foto.info/index.php/ru/sobory

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *